dcsimg

Poui ( Tongan )

provided by wikipedia emerging languages
 src=
Ko e ngaahi tenga, tapuni mo e fakaava

Ko e poui (hingoa taʻefakalakanga, mei he muli (ʻAmelika tonga?)) ko e fuʻu ʻakau lahi ia, ʻomi ki Tongá ni mei he ʻAmelika tonga naʻe ʻikai fuoloa. ʻOku lahi mo e fuoloa hono matalaʻiʻakau lanupulū, ʻoku matala (ʻi Tongatapu) lolotonga he kilisimasi.

ʻIlo: Lautohi, ʻĀtele, Tongatapu.

Tataku

Ko e kupu ʻeni ko e potuʻi ia (stub). ʻIo, ko koe, kātaki tokoni mai ʻi hono .
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia authors and editors

Poui: Brief Summary ( Tongan )

provided by wikipedia emerging languages
 src= Ko e ngaahi tenga, tapuni mo e fakaava

Ko e poui (hingoa taʻefakalakanga, mei he muli (ʻAmelika tonga?)) ko e fuʻu ʻakau lahi ia, ʻomi ki Tongá ni mei he ʻAmelika tonga naʻe ʻikai fuoloa. ʻOku lahi mo e fuoloa hono matalaʻiʻakau lanupulū, ʻoku matala (ʻi Tongatapu) lolotonga he kilisimasi.

ʻIlo: Lautohi, ʻĀtele, Tongatapu.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia authors and editors

Tarqu ( Quechua )

provided by wikipedia emerging languages
 src=
Tarqu, Musuq Silandapi, 2006

Tarqu icha Yarawiska[1] (Jacaranda mimosifolia) nisqaqa huk sach'am, Uralan Awya Yalapi wiñaq.

Pukyukuna

  1. Louis Girault: Kallawaya - guérisseurs itinérants des Andes. Recherches sur les pratiques médicinales et magiques. Paris 1984.

Hawa t'inkikuna

  • Commons nisqapi ruray Commons nisqaqa multimidya kapuyninkunayuqmi kay hawa: Tarqu.
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia authors and editors

Tarqu: Brief Summary ( Quechua )

provided by wikipedia emerging languages
 src= Tarqu, Musuq Silandapi, 2006

Tarqu icha Yarawiska (Jacaranda mimosifolia) nisqaqa huk sach'am, Uralan Awya Yalapi wiñaq.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia authors and editors

Ιακαράνδη η μιμηλήφυλλος ( Greek, Modern (1453-) )

provided by wikipedia emerging languages

Η Ιακαράνδη η μιμηλήφυλλος (Jacaranda mimosifolia) είναι υπο-τροπικό δέντρο το οποίο είναι εγγενές στην νότια-κεντρική Νότια Αμερική και το οποίο έχει ευρέως φυτευτεί και αλλού, λόγω των όμορφων και μακράς διαρκείας μπλε λουλουδιών του. Επίσης είναι γνωστή ως τζακαράντα (jacaranda), μπλε τζακαράντα (blue jacaranda) ή ως το δέντρο φτέρη (fern tree). Παλαιότερες πηγές, του δίδουν την συστηματική ονομασία Jacaranda acutifolia, αλλά στις μέρες μας συνήθως ταξινομείται ως Ιακαράνδη η μιμηλήφυλλος (Jacaranda mimosifolia). Στην επιστημονική χρήση, η ονομασία «Ιακαράνδη» («Jacaranda») αναφέρεται στο γένος Ιακαράνδης (Jacaranda), το οποίο έχει πολλά άλλα μέλη, αλλά στην κηπευτική και την καθημερινή χρήση, σχεδόν πάντα εννοείται η μπλε τζακαράντα.

Βιότοπος

 src=
Άνθη J. mimosifolia.

Η μπλε τζακαράντα έχει καλλιεργηθεί σχεδόν σε όλα τα μέρη του κόσμου, όπου δεν υπάρχει κίνδυνος παγετού· τα αναπτυγμένα δέντρα μπορούν όμως να ανεχθούν βραχέα διαστήματα θερμοκρασιών κάτω από περίπου -7 °C (19 °F). Στις ΗΠΑ, 48 χιλιόμετρα (30 μίλια) ανατολικά του Λος Άντζελες, όπου οι θερμοκρασίες το χειμώνα μπορεί να πέσουν στους -12 °C (10 °F) για σύντομες περιόδους αρκετών ωρών, το ώριμο δέντρο, επιβιώνει με μικρή ή καμία ορατή ζημία.

 src=
Καρποί της J. mimosifolia.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, φύεται σε τμήματα του Όρεγκον, Καλιφόρνια, Νεβάδα, Αριζόνα, Τέξας και Φλόριντα, στη Μεσογειακή ακτή της Ισπανίας, στη νότια Πορτογαλία (πολύ αισθητά στην Λισαβόνα), νότια Ιταλία (Νάπολη και Κάλιαρι είναι αρκετά εύκολο να συναντήσετε όμορφα δείγματα). Κατά το 1829, εισήχθη στο Κέιπ Τάουν από τον Βαρόνο von Ludwig. Θεωρείται ως είδος εισβολέας σε περιοχές της Νότιας Αφρικής και του Κουίνσλαντ, Αυστραλίας, το οποίο είχε προβλήματα με τη Μπλε Τζακαράντα, που απέτρεπε την ανάπτυξη των ενδογενών ειδών. Η Λουσάκα, πρωτεύουσα της Ζάμπια και το Χαράρε, πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, επίσης βλέπουν την ανάπτυξη πολλών Τζακαράντα.

Εμφάνιση

 src=
Νεαρός βλαστός τζακαράντα.
 src=
Ένα απλό πτεροειδές (unipinnate) φύλλο από την φτέρη, Blechnum appendiculatum.
 src=
Δις πτεροειδή (bipinnate) φύλλα, από το είδος του φοίνικα του γένους Caryota.

Το δέντρο αναπτύσσεται σε ύψος από 5 έως 15 μ. (16 έως 49 ft). Ο φλοιός του είναι λεπτός και γκρι-καφέ χρώματος, ομαλός, όταν το δέντρο είναι νεαρό, αν και τελικά καταλήγει με λεπτά λέπια. Τα κλαδιά του είναι λεπτά και ελαφρώς ζιγκ-ζαγκ· με ένα ελαφρύ κοκκινωπό-καφέ χρώμα. Τα άνθη έχουν μήκος έως και 5 εκ. (2,0 in) και ομαδοποιούνται σε ανθήλες (panicles)[Σημ. 1] των 30 εκ. (12 in). Εμφανίζονται την άνοιξη και ενωρίς το καλοκαίρι και διαρκούν μέχρι και δύο μήνες. Ακολουθούνται από ξυλώδεις σπορολοβούς, με διάμετρο περίπου 5 εκ. (2,0 in), τα οποία περιέχουν πολλούς επίπεδους, φτερωτούς σπόρους. Η Μπλε Τζακαράντα, καλλιεργείται ακόμη και σε περιοχές όπου σπανίως ανθίζει, προς χάριν των μεγάλων σύνθετων φύλλων της. Αυτά έχουν μήκος έως και 45 εκ. (18 in) και δις πτεροειδή (bipinnate)[Σημ. 2] με φυλλάδια λίγο μακρύτερα από 1 εκ. (0,39 in). Υπάρχει ένα λευκό έντυπο, το οποίο διατίθεται από τα φυτώρια.

Η άφθονη ανθοφορία, θεωρείται μεγαλοπρεπής από αρκετούς και λίγο ακατάστατη από άλλους. Το ιδιόρρυθμες, σκληρές κάψουλες, οι οποίες έχουν πλάτος από 5,1 έως 7,6 εκ. (2 έως 3 in), συχνά συλλέγονται, καθαρίζονται και χρησιμοποιούνται για την διακόσμηση Χριστουγεννιάτικων δέντρων και αποξηραμένων συνθέσεων.

Ξυλεία

 src=
Το ξύλο της Jacaranda mimosifolia.

Η ξυλεία έχει χρώμα ανοιχτό γκρι έως υπόλευκο, ίσιο, λείο, σχετικά μαλακό και το ελεύθερο-κόμβων. Στεγνώνει χωρίς δυσκολία και συχνά χρησιμοποιείται στη πράσινη ή υγρή του μορφή για τον τόρνο και την γλυπτική των μπολ.

Ταξινομική

Η ταξινομική κατάσταση των μπλε τζακαράντα είναι αδιακανόνιστος. Η ITIS αφορά την παλαιότερη ονομασία, Jacaranda acutifolia, ως συνώνυμη για την J. mimosifolia. Ωστόσο, ορισμένοι σύγχρονοι ταξινομητές διατηρούν τη διάκριση μεταξύ αυτών των δύο ειδών, θεωρώντας τους ως γεωγραφικά διακριτούς: Η J. acutifolia είναι ενδημική στο Περού, ενώ η J. mimosifolia είναι εγγενής στη Βολιβία και την Αργεντινή. Αν πραγματοποιηθεί αυτή η διάκριση, οι καλλιεργημένες μορφές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως J. mimosifolia, δεδομένου ότι πιστεύεται ότι προέρχονται από το απόθεμα της Αργεντινής. Άλλα συνώνυμα για τη Μπλε Τζακαράντα είναι η Jacaranda chelonia και η Jacaranda ovalifolia. Η Μπλε Τζακαράντα ανήκει στο τμήμα Monolobos του γένους Ιακαράνδη (Jacaranda).

Δημοφιλείς αναφορές κουλτούρας

 src=
Η θέση της Επαρχίας Santa Fe Province εντός της Αργεντινής.
 src=
Δέντρο σε πλήρη άνθιση.

Η Πρετόρια, η διοικητική πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής είναι ευρέως και ποιητικά γνωστή ως «Jacaranda City» («Πόλη της Τζακαράντα») ή στα Αφρικάανς «Jakarandastad», λόγω του μεγάλου αριθμού των δένδρων τα οποία όταν ανθίζουν την άνοιξη, μετατρέποντας την πόλη μπλε. Το όνομα «Jakarandastad», χρησιμοποιείται συχνά στα Αφρικανικά τραγούδια, όπως στο «Staan Op» με τον Kurt Darren.

Οι Τζακαράντες καλλιεργούνται ευρέως ως καλλωπιστικά δέντρα στην Αυστραλία. Το δημοφιλές Χριστουγεννιάτικο τραγούδι «Christmas Where The Gum Trees Grow», αναφέρεται στα δέντρα Τζακαράντα, όπως φαίνονται τα άνθη κατά το καλοκαίρι — όπως και το τραγούδι εξηγεί, «Όταν η άνθιση του δέντρου τζακαράντα είν' εδώ, τα Χριστούγεννα πλησιάζουν».[Σημ. 3][2] Το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στο Μπρίσμπεϊν, είναι ιδιαίτερα γνωστό για τις διακοσμητικές τζακαράντες και ένα κοινό απόφθεγμα (maxim) μεταξύ των μαθητών, θεωρεί ότι η ανθοφορία των τζακαράντα, σηματοδοτούν την ώρα για σοβαρή μελέτη για τις εξετάσεις του τέλος του έτους.[3]

 src=
Δέντρα Jacaranda στο Μπουτάν.

Στην Αργεντινή, ο συγγραφέας Alejandro Dolina, στο βιβλίο του «Crónicas del Ángel Gris» ("Χρονικά του Γκρι Αγγέλου"), διηγείται το θρύλο ενός τεραστίου δέντρου τζακαράντα το οποίο φυτεύτηκε στην Plaza Flores (Πλατεία Ανθέων) στο Μπουένος Άιρες και το οποίο μπορούσε να σφυρίξει τραγούδια τανγκό σε πρώτη ζήτηση. Η María Elena Walsh αφιέρωσε στο δέντρο, το τραγούδι της «Canción del Jacarandá». Επίσης, το λαϊκό τραγούδι «Santafesino de veras» του Miguel Brascó, αναφέρει το άρωμα της jacarandá ως ένα βασικό χαρακτηριστικό των παράλιων της επαρχίας Santa Fe Province[Σημ. 4] (μαζί με τις ιτιές που φυτρώνουν στα ποτάμια).

Ο Βρετανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός Steve Tilston, εγκωμιάζει το όμορφο μπλε δέντρο που συνάντησε στην Αυστραλία, με το τραγούδι του «Jacaranda» (track 11 του άλμπουμ Ζιγκουράτ (Ziggurat), 2008).

Αντιμικροβιακά εκχυλίσματα

Το εκχύλισμα νερού από την Jacaranda mimosifolia δείχνει in vitro, υψηλότερη αντιμικροβιακή δράση εναντίον των Bacillus cereus και Escherichia coli απ' ό,τι το θειικό άλας της γενταμυκίνης.[4] Το εκχύλισμα in vitro, δρα επίσης κατά του Staphylococcus aureus.[4]

Εικόνες

Σημειώσεις

  1. Ανθήλη είναι μια πολύ-διακλαδισμένη ταξιανθία.[Παρ. Σημ. 1]
  2. Πτεροειδές (ενός φύλλου πτεροειδούς), έχοντας φυλλάδια που υποδιαιρούνται περαιτέρω σε μια πτεροειδή διάταξη (βλέπε δύο σχετικές φωτογραφίες).
  3. Ο αρχικός Αγγλικός στίχος είναι:
    «When the bloom of the jacaranda tree is here,
    Christmas time is near»
    .
  4. Βλέπε σχετική φωτογραφία (χάρτη).
Παραπομπές σημειώσεων
  1. Hickey, M.; King, C. (2001). The Cambridge Illustrated Glossary of Botanical Terms. Cambridge University Press.CS1 maint: Πολλαπλές ονομασίες: authors list (link)

Παραπομπές

  1. «Jacaranda mimosifolia information from NPGS/GRIN». www.ars-grin.gov. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Μαΐου 2009. Ανακτήθηκε στις 9 Μαρτίου 2008.
  2. for full lyrics
  3. UQ Centenary 2010 - Jacaranda and Sandstone
  4. 4,0 4,1 Rojas, Jhonj; Ochoa, Veronicaj; Ocampo, Saula; Muñoz, Johnf (17 February 2006). «Screening for antimicrobial activity of ten medicinal plants used in Colombian folkloric medicine: A possible alternative in the treatment of non-nosocomial infections». Complementary and Alternative Medicine 6: 2. doi:10.1186/1472-6882-6-2. http://www.biomedcentral.com/1472-6882/6/2/abstract. Ανακτήθηκε στις 2008-03-29.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Συγγραφείς και συντάκτες της Wikipedia

Ιακαράνδη η μιμηλήφυλλος: Brief Summary ( Greek, Modern (1453-) )

provided by wikipedia emerging languages

Η Ιακαράνδη η μιμηλήφυλλος (Jacaranda mimosifolia) είναι υπο-τροπικό δέντρο το οποίο είναι εγγενές στην νότια-κεντρική Νότια Αμερική και το οποίο έχει ευρέως φυτευτεί και αλλού, λόγω των όμορφων και μακράς διαρκείας μπλε λουλουδιών του. Επίσης είναι γνωστή ως τζακαράντα (jacaranda), μπλε τζακαράντα (blue jacaranda) ή ως το δέντρο φτέρη (fern tree). Παλαιότερες πηγές, του δίδουν την συστηματική ονομασία Jacaranda acutifolia, αλλά στις μέρες μας συνήθως ταξινομείται ως Ιακαράνδη η μιμηλήφυλλος (Jacaranda mimosifolia). Στην επιστημονική χρήση, η ονομασία «Ιακαράνδη» («Jacaranda») αναφέρεται στο γένος Ιακαράνδης (Jacaranda), το οποίο έχει πολλά άλλα μέλη, αλλά στην κηπευτική και την καθημερινή χρήση, σχεδόν πάντα εννοείται η μπλε τζακαράντα.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Συγγραφείς και συντάκτες της Wikipedia

नीलमोहर ( Marathi )

provided by wikipedia emerging languages

नीलमोहर हा एक जांभळ्या फुलांचा वृक्ष आहे. त्याचे इंग्रजी नाव जॅकरांडा आहे.

मुळचा दक्षिण अमेरिकेतील[१] पण आता उत्तर आणि पश्चिम भारतात सर्वत्र आढळणारा एक मध्यम उंचीचा वृक्ष आहे. तो १५ मीटर उंचीपर्यंत वाढू शकतो. ह्या झाडाचे गुलमोहराशी बरेच साम्य आहे म्हणून त्याला निळा गुलमोहर किंवा नीलमोहर असे म्हणतात. मात्र प्रत्यक्षात गुलमोहर आणि नीलमोहर हे वेगवेगळ्या कुटुंबातील आहेत.

कोवळे असताना ह्या वृक्षाचे खोड हिरवे व गुळगुळीत असते पण कालांतराने झाड वाढता वाढता खोडाचा रंग बदलत जाऊन ते हळूहळू राखाडी काळपट होऊ लागते. गुळगुळीतपणा जाऊन त्यावर उभ्या रेषा दिसू लागतात आणि ते खडबडीत दिसू लागते.

नीलमोहराची पाने संयुक्त असून द्विसंयुक्त (Bipinnate ) प्रकारची असतात. पाने साधारण ४५ सें मी लांब असतात. पानाच्या मध्यशिरेच्या दोन्ही बाजूला जोडी जोडीने पर्णिका असून टोकाला एकच पर्णिका असते. पर्णिकांची लांबी साधारण एक सें मी असते आणि त्यांचा रंग हिरवागार असतो. पर्णिका नेच्याच्या पानांप्रमाणे टोकेरी असतात. थंडीमध्ये झाडाची पानगळ होऊन बरीच पाने गळून पडतात.[२]

थंडी संपून उन्हाळा सुरू होताच नीलमोहराचा बहर सुरू होतो. हा बहर मार्च ते मे असा दोन तीन महिने टिकतो. झाडाला साधारण ३० सें मी लांबीच्या मंजिऱ्या येऊन त्यांना विपुल संख्येने गडद जांभळी फुले येतात. फुलांचा फुगीर देठ, त्या पुढे गोलाकार पण थोडी बाकदार नळी आणि त्यापुढे पाच एकत्र जुळलेल्या जांभळ्या पाकळ्या अशी फुलाची रचना असते. बाकदार नळीमुळे फुले पुढे थोडी उचलली गेल्याचा भास होतो. गोल नळीच्या आतच स्त्रीकेसर आणि पुंकेसर असतात.[२] फुलांची लांबी साधारण सहा ते सात सें मी असते. फुले सुकल्यावर गळून पडणाऱ्या फुलांचा जांभळा गालिचा झाडाखाली पसरलेल्याचा भास होतो.

बहर संपल्यानंतर ह्या झाडाला पुरीसारख्या थोड्या लांबट गोलाकार पण चपट्या अशा अंदाजे ५ ते ७ सें मी व्यासाच्या हिरव्या शेंगा लागतात. जसजसं त्या पिकतील तसतसा त्यांचा रंग बदलत तपकिरी होतो आणि त्या लाकडासारख्या कठीणही होतात. कालांतराने त्या उकलतात आणि त्यांचे दोन भाग होऊन त्यातून अनेक हलक्या पातळसर बिया बाहेर पडतात. बिया पडून गेल्यावरही उकललेली शेंगांची कवचे झाडावर तशीच लोंबकळताना दिसतात.

बियाद्वारे किंवा छाट कलमाद्वारे नीलमोहराची लागवड सहज करता येते[१]. पाण्याचा चांगला निचरा होणाऱ्या जमिनीत हा वृक्ष झपाट्याने वाढतो. साधारण पाच वर्षात त्याला फुले येऊ लागतात. सुंदर निळी फुले, हिरवीगार शोभिवंत पाने आणि चांगली सावली ह्यामुळे हा वृक्ष बागांमध्ये तसेच रस्त्याच्या कडांना दुतर्फा लावला जातो.

विख्यात कवी श्री वसंत बापट ह्यांनी ह्या झाडाबद्दल ‘जॅकरांडा’ ही कविता केली आहे.

चित्रदालन

संदर्भ

  1. a b फुलझाडे - एम एस रंधावा अनु- व्यंकटेश वकील. नवी दिल्ली: नॅशनल बुक ट्रस्ट, इंडिया. 2004. पान क्रमांक 82. आय.एस.बी.एन. 81-237-3640-1.
  2. a b "निळ्या निळाईचा नीलमोहर".
license
cc-by-sa-3.0
copyright
विकिपीडियाचे लेखक आणि संपादक

नीलमोहर: Brief Summary ( Marathi )

provided by wikipedia emerging languages

नीलमोहर हा एक जांभळ्या फुलांचा वृक्ष आहे. त्याचे इंग्रजी नाव जॅकरांडा आहे.

मुळचा दक्षिण अमेरिकेतील पण आता उत्तर आणि पश्चिम भारतात सर्वत्र आढळणारा एक मध्यम उंचीचा वृक्ष आहे. तो १५ मीटर उंचीपर्यंत वाढू शकतो. ह्या झाडाचे गुलमोहराशी बरेच साम्य आहे म्हणून त्याला निळा गुलमोहर किंवा नीलमोहर असे म्हणतात. मात्र प्रत्यक्षात गुलमोहर आणि नीलमोहर हे वेगवेगळ्या कुटुंबातील आहेत.

कोवळे असताना ह्या वृक्षाचे खोड हिरवे व गुळगुळीत असते पण कालांतराने झाड वाढता वाढता खोडाचा रंग बदलत जाऊन ते हळूहळू राखाडी काळपट होऊ लागते. गुळगुळीतपणा जाऊन त्यावर उभ्या रेषा दिसू लागतात आणि ते खडबडीत दिसू लागते.

नीलमोहराची पाने संयुक्त असून द्विसंयुक्त (Bipinnate ) प्रकारची असतात. पाने साधारण ४५ सें मी लांब असतात. पानाच्या मध्यशिरेच्या दोन्ही बाजूला जोडी जोडीने पर्णिका असून टोकाला एकच पर्णिका असते. पर्णिकांची लांबी साधारण एक सें मी असते आणि त्यांचा रंग हिरवागार असतो. पर्णिका नेच्याच्या पानांप्रमाणे टोकेरी असतात. थंडीमध्ये झाडाची पानगळ होऊन बरीच पाने गळून पडतात.

थंडी संपून उन्हाळा सुरू होताच नीलमोहराचा बहर सुरू होतो. हा बहर मार्च ते मे असा दोन तीन महिने टिकतो. झाडाला साधारण ३० सें मी लांबीच्या मंजिऱ्या येऊन त्यांना विपुल संख्येने गडद जांभळी फुले येतात. फुलांचा फुगीर देठ, त्या पुढे गोलाकार पण थोडी बाकदार नळी आणि त्यापुढे पाच एकत्र जुळलेल्या जांभळ्या पाकळ्या अशी फुलाची रचना असते. बाकदार नळीमुळे फुले पुढे थोडी उचलली गेल्याचा भास होतो. गोल नळीच्या आतच स्त्रीकेसर आणि पुंकेसर असतात. फुलांची लांबी साधारण सहा ते सात सें मी असते. फुले सुकल्यावर गळून पडणाऱ्या फुलांचा जांभळा गालिचा झाडाखाली पसरलेल्याचा भास होतो.

बहर संपल्यानंतर ह्या झाडाला पुरीसारख्या थोड्या लांबट गोलाकार पण चपट्या अशा अंदाजे ५ ते ७ सें मी व्यासाच्या हिरव्या शेंगा लागतात. जसजसं त्या पिकतील तसतसा त्यांचा रंग बदलत तपकिरी होतो आणि त्या लाकडासारख्या कठीणही होतात. कालांतराने त्या उकलतात आणि त्यांचे दोन भाग होऊन त्यातून अनेक हलक्या पातळसर बिया बाहेर पडतात. बिया पडून गेल्यावरही उकललेली शेंगांची कवचे झाडावर तशीच लोंबकळताना दिसतात.

बियाद्वारे किंवा छाट कलमाद्वारे नीलमोहराची लागवड सहज करता येते. पाण्याचा चांगला निचरा होणाऱ्या जमिनीत हा वृक्ष झपाट्याने वाढतो. साधारण पाच वर्षात त्याला फुले येऊ लागतात. सुंदर निळी फुले, हिरवीगार शोभिवंत पाने आणि चांगली सावली ह्यामुळे हा वृक्ष बागांमध्ये तसेच रस्त्याच्या कडांना दुतर्फा लावला जातो.

विख्यात कवी श्री वसंत बापट ह्यांनी ह्या झाडाबद्दल ‘जॅकरांडा’ ही कविता केली आहे.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
विकिपीडियाचे लेखक आणि संपादक