dcsimg

Nimfàlids ( Catalan; Valencian )

provided by wikipedia CA

Els nimfàlids (Nymphalidae) componen una família de lepidòpters ropalòcers que consta d'unes 6.000 espècies de distribució cosmopolita. Normalment són papallones de mida mitjana a grossa. Es distingeixen dels altres ropalòcers pel fet de tenir només dos parells de potes funcionals, mentre que el primer parell està atrofiat i no té cap funció locomotora.[1][2]

Morfologia

L'envengadura alar de l'imago oscil·la entre els 25 i 200 mm generalment. Acostumen a tenir un vol poderós i ràpid, complementant-lo amb moments de planeig.[3] Predominen els colors càlids, sobretot els marronosos i vermellosos (excepte el gènere Melanargia, que són blanques i negres). El dimorfisme sexual acostuma a ser inexistent.[1] Moltes espècies presenten ocels, alguns tan vistosos com els del paó de dia (Inachis io), estructures que tendeixen a desviar de les parts vitals de l'organisme els atacs d'aus i rèptils.[4]

Moltes erugues són espinoses mentre que les dels satirins estan recoberts d'una fina i curta pilositat. La majoria de pupes es caracteritzen per restar penjades a l'aire per l'abdomen, a les tiges de plantes, amb freqüència sobre gramínies altes, al revers de les fulles o fins i tot a les pedres;[4] d'altres reposen semienterrades al sòl.[1]

Comportament

Són atretes habitualment per flors de jardins i en alguns casos per matèries àcides en descomposició. Algunes espècies com Danaus plexippus o Vanessa cardui, són migradores i arriben a fer fins a uns 1.000 quilòmetres, en l'últim cas.[3] Espècies com Hipparchia semele, després de la còpula els mascles col·loquen un "tap" (sphragis) a les femelles perquè no puguin aparellar-se amb altres mascles.[1] Moltes hibernen com a adult, mentre que els satirins ho fan com a larva.[4]

Les erugues dels satirins s'alimenten exclusivament de gramínies i la majoria ho fan durant la nit.[4]

Subfamílies[5]

 src=
Migradora dels cards (Vanessa cardui)

Cladograma

Macrolepidoptera Rhopalocera Papilionoidea

Papilionidae



Pieridae




Riodinidae



Lycaenidae




Nymphalidae






Hesperiidae

Coeliadinae




Euschemoninae




Eudaminae



Pyrginae



Heteropterinae




Trapezitinae



Hesperiinae









Hedylidae





Geometroidea



Drepanoidea




Axiidae



Callidulidae



Noctuoidea




Bombycoidea



Lasiocampoidea



Mimallonidae



Vegeu també

Referències

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «Nymphalidae» (en castellà). Asturnatura. González Fernández, J.. [Consulta: 14 juliol 2012].
  2. Associació per a la Defensa de la Natura. Papallones d'Andorra (en català/castellà/francès/anglès). Fundació Crèdit Andorrà, 1999. ISBN 99920-1-281-1.
  3. 3,0 3,1 «Nymphalidae» (en castellà). Waste Magazine. Merche S. Calle i Juan Enrique Gómez. [Consulta: 14 juliol 2012].
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 Tolman, Tom; Lewington, Richard. Mariposas de España y Europa (en castellà). Lynx, 2011. ISBN 978-84-96553-84-2.
  5. Niklas Wahlberg, Elisabet Weingartner & Sören Nylin «Papers presented at the Mammalian Phylogeny symposium during the 2002 Annual Meeting of the Society for Molecular Biology and Evolution, Sorrento, Italy, June 13–16, 2002» (Noia 64 mimetypes pdf.pngPDF). Molecular Phylogenetics and Evolution. Gisella Caccone & Giacomo Bernardi, 28, 3, 2003, pàg. 473–484. DOI: 10.1016/S1055-7903(03)00052-6. PMID: 12927132.

Enllaços externs

 src= A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Nimfàlids Modifica l'enllaç a Wikidata  src= Podeu veure l'entrada corresponent a aquest tàxon, clade o naturalista dins el projecte Wikispecies.
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autors i editors de Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia CA

Nimfàlids: Brief Summary ( Catalan; Valencian )

provided by wikipedia CA

Els nimfàlids (Nymphalidae) componen una família de lepidòpters ropalòcers que consta d'unes 6.000 espècies de distribució cosmopolita. Normalment són papallones de mida mitjana a grossa. Es distingeixen dels altres ropalòcers pel fet de tenir només dos parells de potes funcionals, mentre que el primer parell està atrofiat i no té cap funció locomotora.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autors i editors de Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia CA